Ryggskott

Behandla bort ditt ryggskott lika snabbt som det kom. Hos oss kan du jämföra kliniker som erbjuder behandling.

Vad händer vid ryggskott?

Ryggskott, eller akut lumbago, är ett smärtsamt tillstånd i ländryggen som kan uppstå vid en sidovridning, ett tungt lyft eller en häftig ryggrörelse. Smärtan kommer ofta plötsligt, men kan också stiga gradvis. När du får ryggskott låser sig ryggen och musklerna krampar, vilket skapar en skärande, molande eller huggande smärta. Förutom värk orsakar ryggskott även stelhet i ryggen. Ryggskott är ett vanligt problem som i regel är ofarligt och som kan drabba vem som helst oavsett ålder. Barn kan få ryggskott för att de bär tunga böcker eller leker med hastiga rörelser på rasten; vuxna kan få ryggskott av diskbråck, kotförskjutning, överbelastning och andra orsaker. Det är inte ovanligt att risken för att få ryggskott ökar under en längre period för att sedan slå till när olyckan är framme. Då kan ryggskottet inträffa på grund av långvarig stress, icke-ergonomiskt arbete, avsaknad av motion, för mycket sittande under en längre period och mycket mer. Faktorer som dessa kan leda till att ryggen blir stelare och mer spänd, vilket ökar risken för ryggskott markant.

Sök efter kliniker

Sök efter kliniker i ditt område.

Jämför behandlingar

Jämför behandlingar och priser enkelt.

Boka behandling

Hittat en klinik som passar dig? Boka enkelt online.

Skapa konto och chatta med kliniker

Vem behandlar ryggskott?

När du har drabbats av ryggskott kan läkningstiden påskyndas betydligt genom att du får professionell hjälp. Behandling för ryggskott kan bland annat bestå av manuella metoder hos en kiropraktor eller naprapat. Syftet är att öka rörligheten i din rygg, eliminera det onda och snabba på läkningsprocessen. Även fysioterapeuter behandlar ryggskott. En fysioterapeut, eller sjukgymnast som det också kallas, kan sätta ihop en rehabiliteringsplan med övningar för ryggskott som stimulerar musklerna och som hjälper ryggen att bli bra snabbare. Hur många dagar man har ryggskott beror helt och hållet på hur snabbt du söker hjälp. Ju tidigare du kontaktar en klinik med dina besvär, desto snabbare kan du återgå till en smärtfri vardag utan ryggskott. Hos oss kan du jämföra olika kliniker med varandra för att hitta den som passar dig bäst. Kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter ger behandling för ryggskott, och det är således upp till dig vilken du vill välja. Om du är osäker kan du kontakta en klinik nära dig för att se vilka behandlingsmetoder de utövar. Du kan även ringa sjukvårdsupplysningen och därigenom hänvisas till en passande behandlare.

Vad säger kunder om oss?

quotation mark icon
Det var så enkelt att hitta en klinik nära mig för att börja min rehab. Bokade en behandling genom Allsa och är supernöjd med hur smidigt det var!
Helen Eriksson
quotation mark icon
Jag hade ingen aning om hur enkelt det kunde vara att hitta en naprapat nära mig.
Anita Holmberg
quotation mark icon
Väldigt nöjd med att kunna filtrera och jämföra kiropraktorer. Det var inte alls krångligt att hitta en kiropraktor och boka en första behandling.
Christian Karlgren

Vad gör man åt ryggskott?

Det viktigaste behandlingen för ryggskott som du kan utöva själv är att fortsätta röra dig och vara aktiv trots att det gör ont. Det kan kännas obehagligt, men faktum är att rörelserna förbättrar ryggens förutsättningar att läka snabbt. Det handlar inte om hårdträning, utan det räcker gott och väl med promenader, simning, rygg- och magträning och liknande övningar för ryggskott som stimulerar. För att dämpa smärtan när den är som värst kan du ta värktabletter. Värktabletter gör även att du kan fortsätta hålla dig aktiv utan att bli alltför påmind om smärtan. När du har fått ryggskott är det viktigt att skona ryggen från rörelser som kan förstärka ländryggens besvär. Tunga lyft är inte att föredra, men om du behöver lyfta någonting bör du undvika att böja ryggen eller vrida den i sidled. Det är mycket mer skonsamt att böja på benen och att hålla föremålet du ska lyfta så nära kroppen som möjligt. I många fall påverkar ryggskott inte enbart den fysiska hälsan, utan även den psykiska. En längre tid med ryggont kan resultera i sämre mental hälsa och generera i en negativ spiral för både kropp och själ. För den som behöver finns därför psykologisk behandling att tillgå, exempelvis kognitiv beteendeterapi. Detta lämpar sig möjligen bäst för den som lever med konstant ont i ryggen.

Sök efter kliniker och skicka en bokningsförfrågan helt gratis

Hur undviker man ryggskott?

När man har fått ryggskott en gång är det lätt att få det igen om man inte arbetar förebyggande. Det bästa sättet att förhindra ryggskott är genom övningar som fungerar stärkande och som bygger upp musklerna i din rygg och mage. När du besöker en behandlare kan han eller hon ge dig tips och råd på övningar som underlättar för just dig. Fördelen med att bli undersökt av en professionell är att du får hjälp utifrån dina egna förutsättningar och behov. På så vis blir du av med ditt ryggskott snabbare och får matnyttig information om hur du kan fortsätta leva en smärtfri vardag. Behandlarens uppgift är inte enbart att upptäcka och åtgärda smärtan, utan även att se till att den inte kommer tillbaka. När han eller hon genom noggrann undersökning tar reda på den underliggande orsaken till ditt ryggskott kan ni tillsammans arbeta för att du ska bli av med dina besvär för gott. Detta kräver engagemang och disciplin från patientens sida. Besöken hos behandlaren gör att du tillfälligt blir av med din smärta, men det är inte förrän du själv lägger ned den tiden som behövs på övningar för ryggskott som långvariga resultat kommer visa sig. För att hitta en behandlare som kan hjälpa dig med ryggskott kan du använda vår söktjänst. Vi strävar efter att du ska hitta en klinik nära dig som du trivs bra med och som hjälper dig att bli av med dina besvär.