Ont i ryggen

Slipp ha ont i ryggen så snart som möjligt. Hos oss kan du jämföra kliniker nära dig för att boka en tid.

Varför har jag ont i ryggen?

Ryggen är uppbyggd av kotor och diskar om vartannat. Lederna vid sidan av kotorna stabiliserar ryggen och gör den rörlig. När du får ont i ryggen beror det ofta på besvär som har med just kotorna, diskarna eller lederna att göra. Besvären kan vara tillfälliga eller långvariga beroende på ursprunget av smärtan och vilken behandling som ges. Att få ont i ryggen är inte ovanligt och det kan uppstå av många olika orsaker. Några exempel på åkommor där du får ont i ryggen är:

  • Lumbago – ont i nedre delen av ryggen. En vanlig variant av ryggont som smärtar ländryggen och som bidrar med svaghet, stelhet och även trötthet.
  • Ryggskott eller en annan låsning i ryggraden.
  • Sjukdom i hjärta eller lungor. Kan göra att du får ont i ryggen mellan skulderbladen.
  • Diskbråck. Skapar en molande smärta och ibland även domningar i ben och armar.
  • Sjukdom i muskler eller skelett. Kan bland annat göra att du får ont i övre delen av ryggen.
  • Ischias. Ger försämrad muskelkraft och/eller nedsatt känsel.

Varje fall av ryggont är unikt och orsaken kan enkelt fastställas av en professionell, exempelvis läkare eller en annan legitimerad behandlare.

Sök efter kliniker

Sök efter kliniker i ditt område.

Jämför behandlingar

Jämför behandlingar och priser enkelt.

Boka behandling

Hittat en klinik som passar dig? Boka enkelt online.

Skapa konto och chatta med kliniker

Vad ska jag göra när jag har ont i ryggen?

Det bästa du kan göra när du har ont i ryggen är att fortsätta röra på dig, trots smärtan. När du rör dig håller du igång blodcirkulationen, vilket hjälper ryggen att läka snabbare. Ryggen mår bättre av promenader och andra lättare aktiviteter än att ligga still och vila för mycket. Se till att du har bra skor om du ska promenera, gärna med stötdämpande sulor eller inlägg som fungerar skonsamt för ryggen. För de stunder som du ligger still kan det vara skönt att lägga en kudde under svanken. Även om det är bra att röra på sig så ska det inte gå till överdrift. Rörelser som gör att ryggontet förvärras, exempelvis tunga lyft, sneda vridningar eller hård träning bör undvikas. När du har så pass ont i ryggen att det är svårt att utföra dina vardagssysslor kan du ta värktabletter som lindrar smärtan. Detsamma gäller om du har ett arbete som du inte kan utföra fullt ut när du lider av ryggsmärta. Till viss mån är det bra att gå till jobbet ändå. Har du ett stillasittande arbete är det bra om du kan höja ditt skrivbord eller gå korta sträckor under dagen för att inte bli stel. Om du däremot har ett fysiskt tungt arbete eller jobbar på en arbetsplats med hårt underlag kan du behöva sjukskriva dig tills du inte har lika ont i ryggen längre. Ytterligare en faktor som har en negativ påverkan på ryggont är stress. Om du känner dig stressad på jobbet kan det därför vara bra att inte ta dig an för mycket ansvar när du har ont i ryggen.

Vad säger kunder om oss?

quotation mark icon
Det var så enkelt att hitta en klinik nära mig för att börja min rehab. Bokade en behandling genom Allsa och är supernöjd med hur smidigt det var!
Helen Eriksson
quotation mark icon
Jag hade ingen aning om hur enkelt det kunde vara att hitta en naprapat nära mig.
Anita Holmberg
quotation mark icon
Väldigt nöjd med att kunna filtrera och jämföra kiropraktorer. Det var inte alls krångligt att hitta en kiropraktor och boka en första behandling.
Christian Karlgren

När ska jag söka vård för ryggont?

Om du har ont i ryggen i mer än två veckor utan att det ger med sig bör du kontakta sjukvårdsupplysning, vårdcentral eller en annan behandlingsklinik för rådgivning. Vissa symptom är viktiga att söka vård på vårdcentral eller akutmottagning för direkt. Detta gäller om:

  • Du kissar på dig eller inte känner när du är kissnödig
  • Du känner domningar, stickningar och svagheter i benen, kring könsorganet eller i ändtarmsöppningen
  • Du upplever smärta i bröstkorg och mage
  • Du får feber och känner dig sjuk

Akuta symptom som dessa kan leda till kroniska besvär om du inte söker hjälp på en gång. Ju tidigare du får hjälp, desto snabbare kan du slippa ha ont i ryggen. Om du däremot inte lider av akuta symptom, men vill bli bra i ryggen snabbare, kan du besöka en professionell behandlare som hjälper dig att bli av med besvären.

Sök efter kliniker och skicka en bokningsförfrågan helt gratis

Behandla ryggsmärta på klinik

När du besöker en klinik kan du dels bli av med ryggont, dels få hjälp med att förebygga besvären. De behandlare som är duktiga på rörelseapparaten och ryggsmärta är kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter. En kiropraktor eller naprapat kan öka din rörelseförmåga genom olika metoder, beroende på vad som lämpar sig bäst för din kropp och dina besvär. En fysioterapeut kan förse dig med ett träningsprogram som du kan följa hemma på egen hand mellan besöken. När du har ont i ryggen kan övningar hjälpa dig att bli av med besvären och även dessa anpassas personligen utifrån dina behov. Om du är osäker på vilken behandlare som lämpar sig bäst för dig kan du kontakta en klinik nära dig för att fråga vad de kan göra för dina besvär. Hos oss jämför du kliniker i din stad för att få en överblick över dina närmaste alternativ. Vårt syfte är att du ska kunna påbörja en rehabiliteringsprocess för att slippa ha ont i ryggen så snabbt som möjligt.