Ont i knät

Att ha ont i knät kan bero på olika anledningar. Jämför kliniker hos oss för den bästa fysioterapin för dig.

Varför har jag ont i knät?

Knät består av knäled, knäskål och knäveck. Knäleden är kroppens största led och även den leden som är mest skadedrabbad. Att du får ont i knät kan bero på flera olika orsaker och yttra sig i allt från kroniska skador till tillfälliga besvär. Vissa sjukdomar och skador har karaktäristiska symptom, medan andra är svårare att fastställa på en gång. Diagnoser kan bland annat skilja sig åt beroende på om du har ont i insidan av knät eller om du har ont i utsidan av knät, men även andra områden runtomkring knät kan påverkas. Knäskador är framför allt vanligt hos idrottare som har överbelastat eller överansträngt sig, men de kan också förekomma av andra anledningar och hos personer som inte sportar hårt. Det finns olika diagnoser för knäskador och för att få en korrekt bedömning bör du söka vård hos läkare, fysioterapeut eller annan behandlare.

Sök efter kliniker

Sök efter kliniker i ditt område.

Jämför behandlingar

Jämför behandlingar och priser enkelt.

Boka behandling

Hittat en klinik som passar dig? Boka enkelt online.

Skapa konto och chatta med kliniker

När du har ont i insidan av knät

När du får ont i insidan av knät har någonting tagit skada på knäledens insida som gör att stabiliteten eller stötdämpningen i strukturerna inte fungerar som de ska. Förekommande orsaker till att ha ont i insidan av knät är bland annat:

  • Meniskskada. Menisken fungerar stötdämpande när du rör dig och syftar till att ge en jämn belastning över hela ledytan. När menisken spricker eller en bit av den lossnar kan det göra ont i knät vid böjning. Det är inte heller ovanligt att knät svullnar upp och låser sig.
  • Ledbandsskada. När det inre ledbandet spricker eller går av uppstår en kraftig smärta på insidan av knäleden. Om ledbandet har gått av helt så gör det ofta mindre ont än om den har spruckit, men skadan är desto allvarligare.
  • Slemsäcksinflammation. Runtomkring knäleden finns slemsäckar, som syftar till att skydda och stötta vid belastning. Slemsäcksinflammation, även kallat bursit, kan uppstå vid överbelastning och repetitiva sport- eller arbetsrörelser som gör att du får ont i knät.
  • Artros. Vid medial artros förändras brosket mellan lårbenets nedre del och skenbenets övre del till att gradvis bli ojämnt. När benändarna skaver mot varandra kan du bli stel och svullen och få ont i knät.

Vad säger kunder om oss?

quotation mark icon
Det var så enkelt att hitta en klinik nära mig för att börja min rehab. Bokade en behandling genom Allsa och är supernöjd med hur smidigt det var!
Helen Eriksson
quotation mark icon
Jag hade ingen aning om hur enkelt det kunde vara att hitta en naprapat nära mig.
Anita Holmberg
quotation mark icon
Väldigt nöjd med att kunna filtrera och jämföra kiropraktorer. Det var inte alls krångligt att hitta en kiropraktor och boka en första behandling.
Christian Karlgren

När du har ont i utsidan av knät

När du får ont i utsidan av knät kan du ha drabbats av:

  • Löparknä. Om du får ont i knät efter löpning kan du ha drabbats av löparknä. Oftast går besvären över av sig själv, men vid kraftig smärta kan du ta receptfria värktabletter.
  • Meniskskada. När den yttre menisken spricker eller går av uppstår en smärta i knäts utsida. Precis som vid en skada på den inre menisken kan du få ont i knät vid böjning.
  • Ledbandsskada. En skada på yttre ledbandet har ofta ett samband med ett specifikt skadetillfälle, exempelvis en häftig rörelse eller ett högintensivt träningspass.
  • Artros. Det är vanligare att den inre delen av knäleden drabbas av artros, men det är även möjligt för den yttre delen att drabbas.

Sök efter kliniker och skicka en bokningsförfrågan helt gratis

Andra knäskador

En annan vanlig orsak till att ha ont i knät är korsbandsskador. Knät består av ett främre och ett bakre korsband, och vanligen är det främre korsbandet som spricker eller går av. När du får en korsbandsskada känns det som att något har gått sönder och du kan få väldigt ont i knät. I de flesta fallen räcker det med fysioterapi för att träna upp knät igen. Hos oss kan du söka på fysioterapeuter nära dig för att påbörja rehabilitering så snabbt som möjligt. Om du däremot har en meniskskada samtidigt som en korsbandsskada är det desto vanligare att du får genomgå operation. Ytterligare en vanlig skada som gör att du får ont i knät är Bakercysta. Bakercystor yttrar sig genom att knävecket svullnar upp. Det uppkommer vanligen genom överbelastning av knät kombinerat med andra problem i knäleden, exempelvis artros eller meniskskador. Om Bakercystan inte försvinner av sig själv och du dessutom har svåra besvär av den kan den behöva opereras bort.