Ont i höften

Har du ont i höften? Hos oss jämför du kliniker nära dig för att påbörja en behandling så snart som möjligt.

Varför har jag ont i höften?

Höften består en höftled och mjuka vävnader som omger den. När du får ont i höften uppstår en obehaglig eller störande smärta. Ibland kan smärtan ha uppstått i en annan del av kroppen som i sin tur strålat ut till höften. Det kan även vara tvärtom; att smärtan uppstått i höften och sedan strålat ut till andra delar av kroppen, exempelvis i ljumsken. Ljumsken sitter precis vid höftleden och därför är det inte ovanligt att få ont i höften och ljumsken samtidigt. Det är inte heller ovanligt att smärtan strålar ut till låret när du har ont i höften. I många fall kan rörlighets- och lätt styrketräning hjälpa för att höften ska bli bra. En fysioterapeut är expert på kroppens rörelsebeteenden och kan skräddarsy ett träningsprogram för dig i syfte att du ska träna upp muskulaturen och inte längre ha ont i höften. En fysioterapeut kan även ge dig ergonomiska tips, rekommendationer för kosthållning och annat som kan tänkas relevant för dina behov. Hos oss kan du söka och jämföra fysioterapeutkliniker nära dig för att påbörja en rehabilitering av din höft. Använd vår söktjänst direkt för ett snabbt besök på en klinik.

Sök efter kliniker

Sök efter kliniker i ditt område.

Jämför behandlingar

Jämför behandlingar och priser enkelt.

Boka behandling

Hittat en klinik som passar dig? Boka enkelt online.

Skapa konto och chatta med kliniker

Varför gör det ont i höften när jag går?

En vanlig anledning till att det gör ont i höften när du går är höftledsartros. Artros utvecklas långsamt och innebär att brosket blir gropigt och slits bort. Till slut kan skelettets ben glida mot varandra, vilket gör att belastningen blir ojämn och smärta uppstår när du går. Det är inte ovanligt att få artros i båda höfterna, men oftast utvecklas artrosen i den ena höften först innan den andra blir drabbad. Du kan själv påverka hur artrosen utvecklas genom att få information om sjukdomen och att träna upp rätt muskler. En fysioterapeut kan ge dig tillgång till artrosskola om behov finns. Att du har ont i höften när du går behöver däremot inte betyda att du lider av höftledsartros. Smärta i höften kan uppstå efter att du fått en smäll mot den eller att en annan kroppsdel som inte fungerar som den ska vilket gör belastningen ojämn. En fysioterapeut eller läkare kan genom undersökning konstatera vad det är som inte stämmer. Om du är långdistanslöpare eller tränar hårt på annat sätt kan du drabbas av slemsäcksinflammation. Detta innebär att slemsäckarna som omger utsidan av höften blir inflammerade, vilket är vanligt vid överbelastning genom exempelvis sport. Därigenom kan du få ont i höften när du går.

Vad säger kunder om oss?

quotation mark icon
Det var så enkelt att hitta en klinik nära mig för att börja min rehab. Bokade en behandling genom Allsa och är supernöjd med hur smidigt det var!
Helen Eriksson
quotation mark icon
Jag hade ingen aning om hur enkelt det kunde vara att hitta en naprapat nära mig.
Anita Holmberg
quotation mark icon
Väldigt nöjd med att kunna filtrera och jämföra kiropraktorer. Det var inte alls krångligt att hitta en kiropraktor och boka en första behandling.
Christian Karlgren

Varför får jag ont i höften när jag ligger?

Ytterligare ett symptom som kan uppstå när du har överbelastat höften, exempelvis på arbetet eller genom en sport, är att det gör ont i höften när du ligger ner. Om du får ont i höften på natten och till och med vaknar av smärtan kan det vara ett tecken på långt gången artros, förutsatt att du har haft ont i höften under en längre period. Det behöver dock inte bero på det, utan i vissa fall kan det räcka med att du byter madrass för att få bättre stöd när du sover och således bli av med höftsmärtan. En kiropraktor eller en naprapat kan behandla din höft med fasta handmetoder och kan ge dig tips på vad du kan införskaffa för att göra det så skonsamt för höften som möjligt, exempelvis en fastare madrass att sova på. Du kan jämföra kiropraktor- och naprapatkliniker hos oss genom att använda vår söktjänst. Klinikerna nära dig kan hjälpa dig med din höft och syftar till att du ska kunna återgå till en smärtfri vardag så snart som möjligt.

Sök efter kliniker och skicka en bokningsförfrågan helt gratis

När och var ska jag söka vård?

Vad du kan eller bör göra när du har ont i höften beror på hur skadan har uppstått och vad du lider av för besvär. Om din höftsmärta har uppstått efter en smäll eller en annan olycka bör du besöka en vårdcentral eller ringa sjukvårdsupplysning för rådgivning. I många andra fall kan det hjälpa med fysioterapi och om du är osäker är det bättre att besöka en klinik än att inte göra det. En fysioterapeut ser genom en undersökning vad din höft behöver, oavsett om det är att läka själv, att bli rehabiliterad på klinik eller att opereras. Vissa höftproblem läker av sig själva med tiden, innan de hinner bli kroniska. Om du däremot har ont i höften under en längre period utan att det går över, eller att det snarare bli värre, kan det vara lämpligt att söka vård.