Nackspärr

Bli av med låsningen i nacken snabbt. Hos oss kan du jämföra kliniker som erbjuder behandling för nackspärr.

Varför får man nackspärr?

När du får nackspärr har en låsning uppstått i nackens facettleder, vilket gör att musklerna krampar och smärta uppstår. Nackspärr skapar stelhet och gör att det tar emot att röra på huvudet eller vrida på det; oftast känns ett håll värre än det andra att försöka vrida åt. I vissa fall kan smärtan även stråla ut i axel och arm. Möjliga anledningar till att ha fått nackspärr är många. Du kan bland annat ha:

  • Spänt dig på grund av stress
  • Sovit i en missgynnsam ställning
  • Gjort en häftig rörelse med huvudet
  • Suttit still för länge, exempelvis på arbetet

Nackspärr uppstår lättare om du har ett stillasittande arbete eller om du inte motionerar tillräckligt. Att ha stärkta muskler i nacke, rygg och mage förebygger nackspärr, men det kan fortfarande uppstå utan specifik anledning. Det kan handla om att du har gjort en enskild rörelse som kroppen nu försvarar sig mot, eftersom den upplevt situationen som ett hot. Muskulaturen börjar krampa för att skydda nacken, vilket i sin tur leder till nackspärr.

Sök efter kliniker

Sök efter kliniker i ditt område.

Jämför behandlingar

Jämför behandlingar och priser enkelt.

Boka behandling

Hittat en klinik som passar dig? Boka enkelt online.

Skapa konto och chatta med kliniker

Hur får man bort nackspärr?

Hur lång tid det tar att bli av med nackspärr varierar beroende på flera faktorer som du själv kan påverka. Oftast går nackspärr över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra smärtan snabbare. Det absolut viktigaste är att våga röra sig och hålla sig aktiv trots att det gör ont. Att träna med nackspärr kan kännas obehagligt, men det ökar blodcirkulationen och hjälper nacken att läka sig snabbare. Se däremot till att inte utföra rörelser som skapar för mycket smärta, utan rör dig i den utsträckning som du klarar av. Nackspärr kan göra det svårare för dig att utföra vardagssysslor eller gå till jobbet, men försök att inte låta det hindra dig. Om du däremot har ett fysiskt jobb med tunga lyft eller häftiga rörelser bör du sjukskriva dig, förutsatt att du inte tror att du kan klara av arbetet utan att skapa mer smärta. Förutom rörelse kan värme lindra din nackspärr. När du håller dig stilla kan du lägga en uppvärmd vetekudde eller liknande där det gör ont. Om du är i rörelse kan det kännas skönt att linda en halsduk runt halsen som behåller värmen kring nacken. När du har nackspärr ska du undvika att bli nedkyld, eftersom det gör att musklerna kan låsa sig ytterligare. En varm dusch eller ett bad kan därför vara både avslappnande och lindrande för nacken. För att kunna utföra dina vardagliga sysslor trots nackspärr så kan receptfria läkemedel hjälpa dig att minska på smärtan en stund.

Vad säger kunder om oss?

quotation mark icon
Det var så enkelt att hitta en klinik nära mig för att börja min rehab. Bokade en behandling genom Allsa och är supernöjd med hur smidigt det var!
Helen Eriksson
quotation mark icon
Jag hade ingen aning om hur enkelt det kunde vara att hitta en naprapat nära mig.
Anita Holmberg
quotation mark icon
Väldigt nöjd med att kunna filtrera och jämföra kiropraktorer. Det var inte alls krångligt att hitta en kiropraktor och boka en första behandling.
Christian Karlgren

Förebygg nackspärr hos behandlare

För att bli av med nackspärr och samtidigt se till att det inte kommer tillbaka kan du söka behandling hos en kiropraktor eller naprapat. En professionell behandlare undersöker dig noggrant för att identifiera precis var problemet sitter och eventuella orsaker till att nackspärren uppstått. Ibland är det inte en specifik rörelse, sovställning eller liknande som har bidragit med nackspärr, utan den kan härleda från en annan del av kroppen som är dysfunktionell. En kiropraktor eller naprapat kan fastställa vad det är i kroppen som inte fungerar och hjälpa dig att återställa det till normalläge. Med hjälp av manuella metoder, det vill säga fasta handrörelser som mobilisering eller massage, kan han eller hon stimulera muskler och leder i nacken så att nackspärren försvinner. En kiropraktor eller naprapat kan ge dig tips och råd för vilken hållning du ska ha, hur du anpassar arbetet ergonomiskt och hur du kan lindra nackspärr med övningar som stärker. Hos oss kan du söka på både kiropraktor- och naprapatkliniker nära dig som tar hand om din nackspärr genom behandling och metoder som passar just dig. Här kan du jämföra olika mottagningar för att kunna välja den som känns optimal för dig. Kiropraktorer och naprapater behandlar nackspärr på liknande sätt och därför väljer du själv vilken typ av behandlare som du vill träffa. Om du är osäker på vilken som passar kan du kontakta olika kliniker för att ta reda på vad just de gör för att behandla nackspärr.

Sök efter kliniker och skicka en bokningsförfrågan helt gratis

När ska jag söka vård?

Om nackspärren inte har blivit bra inom två veckor och att smärtan stiger så kan den riskera att bli kronisk. Vid det skedet bör du söka vård på vårdcentral eller akutmottagning. Om du känner att din nackspärr orsakar svaghet och domningar i armen eller handen så ska du kontakta vården omgående. Detsamma gäller om du får feber av din nackspärr. För att veta vart du ska vända dig eller för att få allmän rådgivning kan du kontakta sjukvårdsupplysning.