Diskbråck

Förkorta läkningstiden av diskbråck genom skonsam behandling. Hos oss kan du jämföra kliniker nära dig.

Vad är diskbråck?

Vår ryggrad består av kotor och mellan kotorna ligger diskar. När du får diskbråck har en av diskarna brustit och börjat bukta inåt mot din ryggradskanal. Vanligtvis uppstår diskbråck i ländryggen, men det är inte heller ovanligt med diskbråck i nacken. Diskbråcket kan orsaka smärta, men i vanliga fall gör det inte särskilt ont. Om disken däremot ligger och trycker mot ryggmärgen eller nervrötterna kan en grövre ryggsmärta uppstå på grund av irritationen. Värken går för det mesta över av sig själv, men om det inte gör det så kan det komma att krävas operation. Symptom som kan uppstå vid diskbråck är ryggont, strålande smärta i ben, armar, fingrar eller bröstkorg samt svårigheter att kontrollera avföring och urin. Vilka symptom som uppstår varierar från person till person. Om du är osäker på om du har diskbråck eller om du lider av någon av dessa symptom kan du få hjälp hos en kiropraktor eller naprapat som undersöker och behandlar den värsta smärtan. Även en fysioterapeut, eller sjukgymnast som det också kallas, kan hjälpa dig med dina besvär. Hos oss kan du söka på kliniker nära dig som behandlar diskbråck genom övningar, massage, manuell terapi och andra metoder. Använd vår söktjänst redan nu för att påbörja din behandling så snart som möjligt. Om operation skulle komma att krävas blir du istället hänvisad till läkare. Det är däremot inte ovanligt att behandla diskbråck efter operation på en klinik.

Sök efter kliniker

Sök efter kliniker i ditt område.

Jämför behandlingar

Jämför behandlingar och priser enkelt.

Boka behandling

Hittat en klinik som passar dig? Boka enkelt online.

Skapa konto och chatta med kliniker

Vad kan jag göra?

Om din värk är tillräckligt lindrig för att du ska kunna röra dig så rekommenderas du att utföra dina vardagliga sysslor och gå till jobbet som vanligt. Den molande smärtan som kommer av diskbråck går nämligen inte över snabbare av att du vilar kroppen mycket, snarare tvärtom. När du håller dig i rörelse och aktiverar dig, exempelvis med övningar för diskbråck, så hjälper du ryggen eller nacken att läka snabbare. Om du har ett stillasittande arbete är det bra att resa dig och aktivera dig emellanåt. Dock bör du vara försiktig med tunga eller sneda lyft och häftiga rörelser som kan orsaka stelhet eller ännu mer smärta. Att ha diskbråck kan bilda obehag och besvär när du går och av den anledningen är det viktigt att både använda bra skor eller stötdämpande inläggssulor och att försöka upprätthålla en god hållning i ryggen. En fysioterapeut kan hjälpa dig med hur du bör stå och gå för att hjälpa det utsatta området under läkningsprocessen. För att korta ned ett diskbråcks läkningstid ytterligare kan du prova följande:

  • Ligg på sidan i fosterställning
  • Lägg en kudde under benen när du ska vila för att komma upp med höften och knäna mer
  • Ta receptfria värktabletter för att kunna utföra rörelser, vardagssysslor eller lättare träning

Vad säger kunder om oss?

quotation mark icon
Det var så enkelt att hitta en klinik nära mig för att börja min rehab. Bokade en behandling genom Allsa och är supernöjd med hur smidigt det var!
Helen Eriksson
quotation mark icon
Jag hade ingen aning om hur enkelt det kunde vara att hitta en naprapat nära mig.
Anita Holmberg
quotation mark icon
Väldigt nöjd med att kunna filtrera och jämföra kiropraktorer. Det var inte alls krångligt att hitta en kiropraktor och boka en första behandling.
Christian Karlgren

När ska jag söka vård?

Diskbråck kan gå över av sig själv under loppet av några veckor till några månader. Därför kan det också vara svårt att veta om och när du ska söka vård för dina besvär. Om du upplever stark smärta och obehag av ditt diskbråck är det bättre att söka vård än att inte göra det. I vissa fall kan diskbråcket komma att kräva operation och ju tidigare den utförs, desto bättre. Du kan antingen besöka en klinik eller en vårdcentral, eller ringa sjukvårdsupplysning för råd om du är osäker. Vissa symptom kräver att du söker vård direkt. Kontakta vårdcentral eller akutmottagning om du upplever följande besvär:

  • Svårigheter med att kontrollera avföring och urin
  • Nedsatt känsel eller domningar kring könsorgan eller ändtarmsöppning
  • Domningar i armar och/eller ben
  • Vinglig på grund av bortdomnade fötter

Om akut diskbråck inte behandlas finns risk för att det övergår i ischias. Trycket mot nervrötterna bildar en inflammation, vilket leder till kraftiga domningar, stickningar eller svaghet i armar eller ben. Detta förhindras vid operation, men det är inte alltid som diskbråck kräver en operation. När du träffar en läkare kommer han eller hon avgöra vad som är aktuellt för dina besvär.

Sök efter kliniker och skicka en bokningsförfrågan helt gratis

Behandling av diskbråck

Om diskbråcket inte kräver en operation kan du få hjälp att träna upp dina muskler och din rörlighet hos en kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut. Du och din behandlare kan tillsammans skapa ett rehabiliteringsprogram som syftar till att träna och behandla bort besvären tills du återgått till en smärtfri vardag. Om du däremot kissar på dig eller blir förlamad av diskbråcket kommer du med största sannolikhet att behöva en operation för att bli återställd. I de flesta fallen behöver inte flera operationer utföras, utan det räcker med en för att eliminera problemen. När du har fått diskbråck i ländryggen utförs en operation som går ut på att läkaren gör ett hudsnitt, öppnar upp och tar bort diskbråcket. Om du däremot har diskbråck i nacken kan det komma att krävas en steloperation. Det innebär att läkaren tar bort diskbråcket och placerar ett ben, ofta från höftkammen, och placerar det mellan kotorna. Under båda operationerna är patienten sövd. Steloperationen tar generellt längre tid och är mer omfattande.